torstai 19. kesäkuuta 2014

Sairastamista suurella kukkarolla.

Huom! Seuraava teksti sisältää paljon minun mielipiteitäni, joilla en halua loukata kenenkään yksittäisen henkilön valintoja. Haluan kertoa oman näkemykseni tapahtuneesta ja kuinka paljon paremmin olisin voinut hoitaa asiani, jos olisin valmistellut paremmin.

En yleensä keskustele rahasta, enkä pidä sitä tämän jutun tärkeimpänä asiana – olen onnellinen ollessani terve.

(Vastaus eiliseen: napsin päivittäin viittä eri pilleriä, joista kolme on onneksi vitamiineja ja närästyslääkettä. Kahesta inhalaattorista käytän vain toista säännöllisesti) 

Olenko nyt pahoitellut tarpeeksi tulevaa, ja voin mennä asiaan?

Kolme viikkoa sitten kevätallergiani paheni, ja jouduin pariksi yöksi vuodeosastolle hengitysvaikeuksien takia. Koska olen raskaana en voinut ottaa tavalliseen tapaan allergialääkkeitä, joten lopputulos oli astmalääkitys – vaikkei minulla ole diagnosoitu astmaa.

Suomen hoitomaksut eivät ole mitään verrattuna esimerkiksi Yhdysvaltojen maksuihin, mutta pienituloiselle tämäkin käy kukkarolle. Laskin yhteensä kesäkuun kaikki sairaskuluni lääkkeineen ja sain tulokseksi noin 330€. Tästä syystä keräsin ylös pari asiaa, joissa mielestäni onnistuin tai epäonnistuin.

1. Säästötili
(=Tarkoittaa muunmuassa budjetoimista pahan varalle. Vastaa kysymykseen jos käy jotain yllättävää.)
Kiitos äidin, minulla on sellainen ja osaan säästää. Joidenkin rahanhallintagurujen mukaan 10% palkasta pitäisi pystyä säästämään. Kuulostaa ihan reilulta määrältä ja ei: rahan säästäminen ei ole palkasta pois – se on oman talouden turvaamista... Sillä olen jo nyt huomannut, etten ole aina yhtä ”varakas.”

2. Vakuutukset
Olen koko viikon pohtinut mielessäni, että miksen ole hankkinut sairasvakuutusta. Kuinka paljon herkemmin olisin nuorena mennyt allergian takia lääkäriin ja hankkinut tarvittavat lääkkeet, jos minulla olisi vakuutukset kohdillaan? Puhumattakaan kaikista muista jatkuvista vaivoista. Onneksi sentään tuleva lapsemme on jo nyt vakuutettu; jos kaveri perii äitinsä sairaskertomuksen, menee helpommaksi juosta yksityisellä kuin julkisella.

3. Vaadi hoitoa
Meiltä kaikilta löytyy kokemuksia hoitohenkilökunnan ”huonosta palvelusta”, tarkottaen lääkärin tyypillistä ”mene kotiin juomaan lämmintä ja lepäämään” -lausetta. Itse lähden siitä, etten mene vastaanotolle ilman hyvää syytä, jolloin koen velvollisuudekseni kertoa lääkärille, että nähdään sitten illalla, kun tulen ensiapuun... No ei nyt sentään, mutta ihan oikeasti: lääkärit ja hoitajat eivät lue ajatuksia. Jos olen oikeasti niin kipeä, etten kotikonstein selviä, miksi vähättelisin hoidon tarvetta?

Viimeisen kohdan kirjoitin muistiksi kaikille, jotka ovat...

4. ...raskaana.
...tai suunnittelevat raskaaksi tulemista; hanki itsesi terveeksi. Tarkoittaen, että käy mielessäsi kaikki lähihistoriasi jatkuvat sairaudet läpi. Esimerkiksi jos se selkä on kipeä muutenkin, niin arvaa kuinka monta kertaa kipeämpi se on odottaessa? Ja vaikkei vaivalle löydy mitään ”parannuskeinoa”, niin ota selvää, miten voisit edes lievittää vaivaa ilman särkylääkkeitä.

Toinen asia: käy suuhygienistillä. Pienikin ientulehdus paksuna voi pahentua kolmannen asteen helvetiksi, koska kaikki limakalvot ovat herkillä. Kehon oma puolustuskyky saattaa myös heiketä, joten syö hyvin! Muista, ettei neuvolassa turhaan suositella vitamiineja tai kausi-influenssarokotusta...

En ole ikinä ajatellut lapsen oikeasti maksavan niin paljon kuin väitetään. Suomessa tullaan niin hyvin vastaan tuilla ja olen oppinut pärjäämään vähemmälläkin. Ainoastaan omasta ajattelemattomuudestani (=tyhmyydestäni) olen joutunut maksamaan.


Eli nyt ne vakuuukset kuntoon...

1 kommentti:

  1. Tuo vaadi hoitoa on niin totta! Kun aina se tahtoo se kommentti olla, että "No, tule takaisin, jos se alkaa vaivaamaan." Juu kuule, siksi istuin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä päivystyksessä neljä tuntia, että SE EI VITTU VAIVAA YHTÄÄN! :DD

    SItten taas ärsytti itteä raskaana, kun tuli niitä kustannuksia aika kivasti sillä, että pakottivat mut lepäämään sairaalaan, kun sain raskausmyrkytyksen. Oikeasti, kun asutaan viiden minsan päässä! Niin sitten kun menen illalla neljältä sinne ja lähden aamulla 12 pois, niin laskutetaan kahdesta vuorokaudesta, "kun tämä ei ole hotelli". Pyydetään perjantaina lähtiessä sunnuntaina takaisin käynnistykseen. Menen. Ei käynnistetä, tehdään sama synnytystapa-arvio ja tutkimukset kuin kahdesti aiemmin, viimeksi siis kaksi päivää aiemmin. Laskutetaan taas se polin hoitomaksu. Että kiva olla terve, joo, kiva että hoidetaan, mutta kyllä se laskuttaminen siltikin ottaa kupoliin :D

    VastaaPoista